18
gru

18 grudnia 2021
KETO – z czym to się właściwie je?
Coraz większego rozgłosu w mediach nabiera teraz tzw. keto czyli dieta ketogeniczna. Zastanawiasz się, co to za mądre słowo? Otóż przychodzimy z wyjaśnieniem. Jest to dieta, która polega przede wszystkim na ograniczeniu spożycia węglowodanów, a cały jadłospis jest oparty na zwiększonej ilości tzw. zdrowych tłuszczy.
Dlaczego warto się zastanowić nad przejściem na keto? Może ona dawać efekt odchudzający, wspomagać leczenie różnych chorób i pomaga niwelować zmęczenie i senność, które często są związane z nadmiernym spożyciem węglowodanów.
Jakie produkty dominują w takiej diecie? Najczęściej keto jest oparta na tłustych rybach, jajkach, tłuszczach roślinnych, np.oliwa z oliwek, nabiale i mięsie. Zgodnie z założeniem tłuszcze muszą zajmować min. 75% codziennego jadłospisu, białko co najmniej – 20%, a z kolei węglowodany jedynie – 5%. Zupełnie do zera ogranicza się słodycze, dżemy, miód, warzywa skrobiowe oraz produkty zbożowe
Istotą w podobnej diecie jest wprowadzenie organizmu w stan tzw. ketozy, kiedy zaczyna on spalać tkankę tłuszczową. Polega on na tym, że ilość ciał ketonowych powstających w organizmie w trakcie rozpadu tłuszczu przewyższa ilość glukozy.
Główną zaletą diety ketogenicznej jest spadek tkanki tłuszczowej, co pozytywnie wpływa na pracę serca, wątroby, nerek oraz innych narządów i organów w ludzkim organizmie. Również poprzez ograniczenia węglowodanów możemy pozbyć się gwałtownych spadków energii tuż po wprowadzeniu podobnej diety.
Dieta ketogeniczna już jest dostępna również w naszych zestawach cateringowych! Zamów i przekonaj się na własnej skórze, jak działa keto. 🙂